22 серпня 2018, 10:05, Урожай

Урожай соняшнику в Україні знаходиться під загрозою через хвороби

Про це Latifundist.com розповів головний агроном МХП Олексій Сергієнко під час робочої сесії у Вінницькій області.

«Сьогодні соняшник масово вражають хвороби. Але ніхто не б'є на сполох. В Україні площі під соняшник займають більше 6 млн га, але половина посівів заражені. І ніхто не може дати рекомендацій, що робити з цим соняшником. Тому ми оперативно проводимо десикацию і готуємося до збирання врожаю Сьогодні 16 серпня, а ми вже провели десикацію соняшнику на таких великих площах і продовжуємо це робити. Такого ще ніколи не було », — зазначив головний агроном МХП.

АгроЕкспедиція Соняшник 2018. Київська область: Агро-С (МХП)
Читати

Олексій Сергієнко також додав, що основною тенденцією нинішнього сезону в Україні є збільшення валу продукції, але втрата її якості. Тому агрономічні служби зобов'язані вжити всіх заходів, щоб зберегти гарну якість врожаю.

До того ж, Олексій Сергієнко навів приклад Аргентини. Там у 2001 році через поширення фомопсису соняшнику місцеві аграрії недоотримали 50% експортної продукції.

«Тоді в Аргентині було посіяно 4 млн га соняшнику, проте через хвороби його врожайність склала близько 1,5 т / га. Країна не отримала бажаного обсягу валютної продукції і вже в 2002 році там був оголошений дефолт. І однією з причин була гниль соняшнику в країні », — розповів Олексій Сергієнко.