22 серпня 2018, 12:30, Технології

Для вирощування мікрозелені в Україні не вистачає кваліфікованих кадрів — думка

Про це пише АгроЮг.

Одна з проблем, з якими зіткнулося господарство — це брак професійних кадрів, а саме високопрофесійних агрономів.

«Мікрозелень — це високоінтелектуальна культура, яка потребує багато витрат інтелектуальних, саме знань хороших, якісних та висококваліфікованих агрономів», — зазначає господар підприємства.

Завтра агрономам доведеться конкурувати не лише з людьми, а й з машинами: важливість самоосвіти для упевненого майбутнього
Читати

Воробйов пояснює таку нестачу кадрів в цій сфері тим, що в аграрних університетах студентів не вчать усіх нюансів проростання культур на ранніх стадіях.

«Був один студент у нас агрономом. Зараз у нас агроном магістр аграрного інституту. Але їх іншого навчали в університеті. А тут густий посів і плюс тільки початкова стадія зростання. І як працювати з цим вони не знають. Вони застосовують методи для звичайних рослин, а тут все по-іншому. Нам не важливо яким буде плід, яке буде цвітіння і все таке. У нас до цього не доростає. У нас тільки початкова стадія. Вони приходять і зі старту пишуть список препаратів. Вся їх техніка полягає в препаратах. Засіб один, зверху інший, третій розбавити четвертим — по системі. Я так розумію, що з препаратами результати помітні десь через місяць, а тут зростає все 2 тижні», — наголошує підприємець.

У зв’язку з цим, Іван Воробйов замислюється про співпрацю з аграрними університетами півдня країни, щоб майбутні агрономи знайомилися і вивчали технології вирощування мікрозелені.

Існують, звичайно, і інші проблеми: в Україні важко знайти насіння потрібної якості, а імпортне занадто дороге. Також є проблема шкідників, які «полюбляють» мікрогрін — з ними ведуть боротьбу за допомогою біопрепаратів.