22 серпня 2018, 11:00, Технології

Вчені з Університету Саскачевану виявили в пшениці стійкі до комах гени

Молодий учений Кірбі Нільсен використовував відкриття для ідентифікації генів в пшениці, які можуть допомогти рослинам протистояти стеблеві хлібного пильщика — шкідника, який може привезсти до зниження врожайності до 30% в рік, і завдає великої шкоди мільярдної канадської пшеничної індустрії.

«Без використання повної послідовності генома пшениці треба було б багато років, щоб знайти гени, пов'язані зі стійкістю в стеблі», — сказав Нільсен.

Науковець виявив, що тверді і «злиті» зсередини стебла пшениці — ключовий фактор протидії пошкодження пилильщиком.

На відміну від порожніх стебел, тверді стебла перешкоджають виживанню пильщика, виступаючи в якості бар'єру. З порожніми стеблами комахи досягають підстави рослини, змушуючи стебло ламатися, що призводить до втрат врожаю. Вважається також, що тверді стебла покращують здатність пшениці витримувати тепловий стрес.

«Ми закінчили головоломку з генотипом пшениці з усіма частинами, зібраними в правильному положенні і в певному порядку. Це дає величезну перевагу селекціонерам при пошуку генів, які контролюють важливі риси в культурі », - зауважив науковець.

Відображення генома хлібної пшениці раніше вважалося неможливим завданням, оскільки він в п'ять разів більше людського генома і складніше.