21 серпня 2018, 14:03, Світ

ЄС не заплатить компенсації литовським фермерам за збитки від посухи

Про це в понеділок заявив журналістам міністр сільського господарства республіки Гедрюс Сурпліс.

За його словами, в Брюсселі послідовно дотримуються установки: якщо можна було застрахуватися від якоїсь події, але цього не зроблено, компенсацій не буде.

«Остання інформація з урахуванням того, що до процесу підключилася Німеччина, залишається тією ж», - сказав глава аграрного відомства балтійської республіки агентству Elta. «Єврокомісія залишається на своїй позиції: за страховий випадок компенсацій не буде», - зазначив він.

З 2012 року в Литві ніхто з фермерів не страхувався від збитку через посуху. На їхню думку, це обходиться дорого, а система встановлення збитку недосконала і не факт, що будуть призначені якісь виплати.

Все, на що на тлі втрат від посухи, можуть розраховувати литовські фермери, це пом'якшення вимог ЄС по врожайності. Фермери, які отримують фінансові виплати по сільськогосподарським програмам спільноти, зобов'язані домогтися обумовлених показників врожайності. Засуха зробила їх досягнення нереальним. За підрахунками Мінсільгоспу, через несприятливу погоду в Литві цього літа втрачений приблизно третину врожаю.