2 лютого 2017, 14:44, Технології

На Львівщині з'явилось «життєдайне виробництво»

Про це розповів розповів в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer  Богдан Костів, агроном ФГ «Костів».

Ще в 2006 році в господарстві розпочали сертифікацію в ІМО та «Органік Стандарт» на виробництво органічної продукції. Але на цьому не зупинились і почали виробляти оригінальну життєдайну продукцію.

Сьогодні за власною технологією тут на площі 33 га вирощують амарант, гречку, звичайні та голозерні овес і ячмінь, голомшу, пшеницю, зокрема й чорнозерну, гуньбу, чорнушку, а також столові буряки, картоплю, капусту, петрушку, пастернак тощо.

«Мене дратував сам термін «органічне». Невже в нашій мові немає відповідника цьому іншомовному слову? На мою думку, найбільш підходить визначення «життєдайне виробництво», хоч багато хто не сприймав моєї думки», — говорить Богдан Костів.

Отриманий «життєдайний» продук відрізняється від звичайного, перш за все, смаком — переконаний агроном. Він також відзначає вищий рівень затрат на вирощування такої продукції. 

«Найбільші витрати припадають на захист — тут сталої схеми немає, практично кожного разу треба шукати нове рішення, — говорить Богдан Костів. — Натомість урожайність дещо нижча, ніж у «хіміків». Наприклад, озима пшениця в мене родить по 30–45 ц/га, а середня врожайність по Львівській області становить 60–70 ц/га».