20 серпня 2018, 11:38, Добрива

У Київській області активно застосовують органічні добрива

На підприємстві Київщини вносять курпослід вже 4 рік і мають високі врожаї. Розкидають по 4-5 т на кожен га посівних площ. Використовують його на всіх культурах. Так, за кілька років, по черзі внесли його майже на усі поля.

Наприклад, 4 поля виорали, під зиму внесли курпослід, навесні ще дали під дискування, і виходить, що ці 2 рази заробили це органічне добриво в певний шар ґрунту. Зазвичай розкидають сухий послід, мають для цього спеціальну техніку.

«Маю сказати, що на перший рік органіка віддачу не дає. З нашого досвіду - от ми перший раз коли вносили, то результат був, але не такий, як ми очікували. А от на другий рік, коли ми ще раз його застосували, то вже тоді було досить відчутно по урожайності», — розповідає Сергій Галаган, керівник ПП «Галаган-Агро».

У цьому році в господарстві отримали максимальну урожайність озимої пшениці 7 т/га. Це був своєрідний експеримент. Бо озима була на кількох масивах. На одному — нещодавно взяті площі, трохи занедбані попередніми власниками. Частину за допомогою інтенсивної технології, але без курпосліду, на 5 т/га витягли.  А там, де дали органіку, —7 т/га.

«Сам курпослід возили із Гаврилівської птахофабрики. Однак вони останнім часом поставки зменшили, тому домовились з птахофабрикою в Лубнах,  звідти вже самі возять, але цього не вистачає, тому знайшли недалеко господарство, в якому занедбані неробочі ферми на цеглу вже розбирають, але там залишилися «залежі» гною. То ми, окрім курячого посліду, тепер беремо та використовуємо ще й коров’ячий», — поділився досвідом керівник господарства.