17 серпня 2018, 17:39, Насіння

Жито в сівозміні з кукурудзою може покращити структуру ґрунту та дати прибуток

«Оскільки ціни на землю в нашій місцевості катастрофічно високі, залишати землю під паром протягом шести місяців на рік занадто велика розкіш», — говорить Ендрю Мур, який прагне оптимізувати кормову базу для своєї домашнього худоби в 120 корів симентальської породи.

Одного разу йому запропонували ввести в сівозміну після кукурудзи жито. Муру це здалося гарною ідеєю, тим більше, що інші виробники кукурудзи теж зібралися поставити подібний експеримент і посіяти після кукурудзи жито або райграс.

«Це означало, що ми повинні приступити до сівби нового врожаю відразу після збирання кукурудзи, щоб забезпечити хороші темпи проростання. Те, що ми вирощували ранньостиглі сорти кукурудзи, теж допомогло посіяти нову культуру раніше».

На фермі Мура кукурудза була прибрана 20 жовтня і, відповідно до жорсткого графіку, земля була зорана, заборонована і засіяна житом з розрахунку 185 кг/га протягом трьох днів. Проростання виявилося хорошим, а рання весна сприяла подальшій вегетації, що допомогло швидкому зростанню. Отримати дружні сходи допомогло і внесення азотних добрив з розрахунку 125 кг/га на початку березня. Роб прибрав жито в травні.

«Ми могли підрахувати і зробити висновки, що прибутковість була хорошою, завдяки чому ми збільшили наші запаси кормів. Причому, я міг би зібрати врожай і раніше — в кінці березня або квітні, якби мені знадобилося більше вікно для вирощування кукурудзи», — каже він.

Додатковою перевагою, крім кормів, стало те, що жито скоротило вилуговування поживних речовин в грунті і ерозію.

Мур продає на ринок бичків вагою до 420 кг і телиць з вагою до 380 кг. У вирощуванні худоби він покладається на корм власного виробництва: кукурудзу, трав'яний силос і тепер додав в раціон ВРХ житній силос.

Збирання врожаю відносно пізно принесло 40 т/га свіжої сировини і ферментація була хорошою. Вміст сирого протеїну становив 92 г/кг.

«Переваги та перспективи такого сівозміни очевидні. Це має реальний фінансовий сенс. Щорічно в Великобританії вирощується 170 000 га кукурудзи, і тому займати порожнє поле після збирання під жито, означає отримати додатковий прибуток», — додає фермер.

Цікаво також, що в інших країнах, в тому числі в Данії, законодавство передбачає, що виробники повинні мати «зелені поля» з посівом сільськогосподарських культур до весняного врожаю, щоб уникнути вилуговування поживних речовин і підтримувати структуру грунту.

«Вирощування жита не можна назвати ризикованим заняттям. Жито відмінно росте на дуже різних грунтах, стійеа до шкідників і хвороб, особливо якщо брати сучасні різновиди», — зазначив Мур.

З огляду на успіх фермер збирається вводити жито до сівозміни на постійній основі.

Іншим варіантом для виробників, які розглядають покривні культури, є суміш кормової жита і вики.