15 серпня 2018, 09:10, Насіння

У першій декаді серпня погодні умови сприяли дозріванню пізніх зернових

У першій декаді серпня спостерігалася суха спекотна погода. Середньодобові температури повітря перевищували норму на 1,7-4,5 °С і становили 21,0-26,5 °С. Максимальна температура повітря підвищувалася до 27-31 °С, в південних областях - до 30-36 °С, поверхня ґрунту в цей час нагрівалася до 53-63 °С. А мінімальна температура в найхолодніші ночі знижувалася до 14-18 °С.

Дощі, які спостерігалися протягом третьої декади липня, дещо поліпшили вологозапаси у ґрунті.

Кукурудза перебуває у фазі молочної стиглості. Стан рослин переважно задовільний. Запаси продуктивної вологи під кукурудзою на зрошенні в метровому шарі ґрунту становлять від 102 до 141 мм.

За сприятливих погодних умов серпня-вересеня (поступове зниження температури на тлі помірної кількості опадів) можна буде прогнозувати терміни збирання кукурудзи орієнтовно з 15 вересня.

Просо і сорго викинули мітлу. У льону і гречки фаза дозрівання насіння. Дощі під час цвітіння гречки не дали змоги бджолам провести повноцінне запилення її посівів. Це негативно позначається на кількості зернівок на рослинах. Стан посівів оцінюється переважно як добрий та задовільний.

За повідомленням Інституту зрошуваного землеробства НААН, рослини соняшнику перебувають у фазі дозрівання, лише посіви пізніх термінів сівби - у фазі цвітіння. Посіви перебувають переважно в доброму, місцями задовільному стані.

На посівах сої триває утворення бобів. Рослини перебувають у доброму та задовільному стані.