14 серпня 2018, 16:07, Світ

Визначено ген, який допомагає насінню регулювати проростання

Дослідження, проведене на Arabidopsis, дуже близькому родича ріпаку, збільшує наше розуміння одного з найбільш важливих етапів життєвого циклу рослини і може допомогти поліпшити якість насіння сільськогосподарських культур в майбутньому.

Вчені протягом деякого часу знали, що два рослинних гормони грають важливу роль в регулюванні того, коли і коли буде проростати насіння — «Abscisic Acid» або ABA блокує проростання, а «Gibberelins» або GA його просувають.

Однак в прориві механізму, за допомогою якого ці гормони контролюють проростання у відповідь на якість світла, дослідники виявили, що MFT є ключовим компонентом, який об'єднує і інтерпретує сигнали, що надходять як від ABA, так і від GA.

Ген MFT регулюється якістю світла та отримує сигнали від ABA і GA. У темних або тіньових умовах він потім направляє виробництво білка MFT, який регулює проростання шляхом включення блоку генів, який запобігає зростанню і відключає інший блок генів, які сприяють зростанню.

Це запобігає проростанню рослини під неправильними умовами, наприклад, коли світла недостатньо, щоб рости.

Професор Іен Грехем, відповідний автор, з Центру нових сільськогосподарських продуктів на кафедрі біології Університету Йорка, сказав:

«Це ще один відмінний приклад того, як рослини розвинули дуже складні молекулярні механізми, щоб залишатися в гармонії зі своїм середовищем. Це дозволяє насінню виживати в ґрунті протягом багатьох років і прорости у більш відповідний час».