9 серпня 2018, 13:15, Добрива

Виявлено унікальний сорт кукурудзи, спроможний самостійно накопичувати азот з повітря

Команда з Університету Каліфорнії в Дейвісі, Університету Вісконсин-Медісон  та Mars, Inc., провела дослідження нового сорт зернової, виявленого у регіоні Сьєрра-Міше, в Мексиці, пише news.wisc.edu.

На думку вчених, дане відкриття може призвести до скорочення використання добрив при вирощуванні кукурудзи та зменшити загальні витрати сільгоспвиробників.

Дослідники провели багато років у пошуках аборигенних сортів на батьківщині сучасної кукурудзи, в Мексиці. У 80-х роках було з’ясовано, що кукурудзу, яка самостійно здатна накопичувати азот вирощують на полях в районі Сьєрра-Міше поблизу Оаксаки і лише в 2000-х роках нові технології  дозволити дослідникам інтенсивно вивчити цей процес.

Клейка цукриста речовина, на повітряних (поверхневих) коренях аборигенній кукурудзі з регіону Сьєрра-Міше, приваблює бактерії та інші мікроби, які й фіксують азот.

«Було складно визначити цей місцевий сорт і показати, що асоціація з бактеріями фактично сприяє азотному харчуванню рослини», — заявив Алан Беннет співавтор дослідження, професор кафедри рослинництва Коледжу сільськогосподарських наук та природокористування при Університеті Каліфорнії в Дейвісі.

Для отримання азоту з повітря аборигенна кукурудза використовує повітряні коріння. У певні періоди року ці коріння виділяють клейку речовину, яка забезпечує середовище з низьким вмістом кисню і високим вмістом цукру, необхідне для залучення азотфіксуючих бактерій. Вони перетворюють азот з повітря у форму, яку може використати кукурудза.

«Наше дослідження показало, що клейка цукриста речовина, виявлена в кукурудзі регіону Сьєрра-Міше, є ключовим компонентом фіксації азоту», — зазначив співавтор Жан-Мішель Ане, професор агрономії та бактеріології в коледжі сільськогосподарських наук при Університеті Вісконсин-Медісон.

На думку науковців, подібне відкриття дозволить вивести нові сорти кукурудзи з даною рисою, що у подальшому вплине на скорочення використання добрив при вирощуванні зернової.