8 серпня 2018, 18:24, Насіння

Мигдаль може завоювати неабияку популярність серед українських садівників

Ґрунти для рослини підходять піщані або навіть кам’янисті, до того ж мигдаль є морозостійким, витримує температуру до — 25°С морозу, повідомляє agro-yug.com.ua.

Хоча мигдаль стійкий до посухи, дуже важливо, щоб рослина мала зрошування під час формування плодів та дозрівання горіхів. Отримуючи досить вологи, ядро горіху швидко наливається та виростає до потрібних розмірів.

За підрахунками фахівців, в таких умовах та при гарному догляді можна очікувати врожаю мигдальних горіхів до 2,5 т/га. Перший врожай можна збирати вже на 2-3 рік після посадки, а максимальний врожай мигдалевий сад дасть на 5-6 рік.

На думку експертів, за останні роки попит на мигдаль у всьому світі виріс приблизно на 200%, тому цей бізнес в південних регіонах має великий потенціал.

За результатами досліджень, які проводилися в Нікітському ботанічному саду — Національного наукового центру, рекомендується використовувати в селекційній роботі і для впровадження у виробництво в Миколаївській, Одеській та Херсонській областях сорти мигдалю Антик, Аян, Делон і Центр, що відрізняються пізнім цвітінням і стабільною врожайністю.

Окрім цього, фахівці радять поєднувати вирощування мигдалю з бджільництвом, бо завдяки бджолам його урожайність  збільшується у 16 разів (дослідження на території колишнього СНД). Роль бджіл у вирощуванні мигдалю підтверджують і дослідження ФАО: відсутність комах-запилювачів знижує врожайність більше, ніж відмова від добрив. Причому запилення збільшує не тільки урожай, але і поживність горіхів.