7 серпня 2018, 11:35, Урожай

Погода в Україні перешкоджає завершенню жнив ранніх зернових

Кінець третьої декади липня і початок першої декади серпня характеризувалися нестійкою погодою, яка була обумовлена ​​активним циклоном і зоною атмосферних фронтів. Середньодобові температури повітря перевищували норму на 1,7-5,1°С і склали 18,1-25,9°С. У більшості областей кількість опадів за третю декаду липня становила 135-250% норми (26-65 мм), повідомляє ukragroconsult.com.

Найбільш несприятливі умови спостерігались в західних і північних областях, де на час настання дощової погоди зерно на значних площах залишалося неприбраним. Зберігалося і посилювалося надмірне як для кінця липня зволоження верхніх шарів ґрунту.

Внаслідок таких умов на полях ранніх зернових культур, де тривалий час спостерігалося вилягання посівів внаслідок попередніх злив, почалося проростання зерна в колосі, що призвело до зниження його класності та якості.

Тим часом, погодні умови останніх тижнів посприяли росту та розвитку посівів соняшника. Запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту на більшості площ були задовільними (11-20 мм) і достатніми (21-30 мм і більше). Проте в окремих районах Одеської, Миколаївської, Херсонської та Запорізької областей вологозабезпечення в орному шарі ґрунту було незадовільним — 2-4 мм.

У метровому шарі ґрунту запаси продуктивної вологи на більшості площ південних, східних, окремих площах північно-східних областей були недостатніми (51-74 мм) і незадовільними (4-49 мм). Тим часом на більшості площ центральних, Житомирській, Київській, Чернігівській, Сумській областей вони досягали оптимальних (81-120 мм), місцями надмірних (121-200 мм) значень.