5 серпня 2018, 10:34, Урожай

Частина цьогорічного врожаю малини та полуниці залишилась гнити у полях

За словами Олександра Хорєва, експерта плодоовочевих ринків та аналітика ФАО, валовий збір суниці садової в Україні цьогоріч зросте з 55 тис. тонн до 63 тис. тонн, тобто майже на 15%. Більшим оцінюється і врожай малини — 36 тис. тонн порівняно з торішніми 34 тис. тонн, пише agroday.com.ua.

Проте як зазначає аналітик, більше — не завжди краще, адже виробникам доведеться шукати нові канали реалізації, тим паче, через здорожчання робочої сили частина низькоякісного врожаю лишилася прямо в полях.

Серед можливих варіантів виходу з ситуації Хорєв називає експорт, переробку та продажі на внутрішній ринок.

«Також доцільним було б розширення асортименту, тому фермерам радять вирощувати ягоду як у закритому, так і відкритому ґрунті, включаючи і традиційні, і ремонтантні сорти. Це дозволить значно розширити сезон реалізації», — додає фахівець.

За його словами, торік через низьку пропозицію суниці продажі ягоди значно скоротилися і на експорт, і на переробку. Виробники були задоволені цінами, і це не спонукало їх до пошуку альтернативних каналів збуту. Сьогодні ж ситуація виглядає інакше: фермери розуміють, що є всі перспективи для отримання великих обсягів ягід, і такі канали, як переробка і експорт для них є просто необхідними.

Щодо цін, то у ФАО очікують, що в разі зниження темпів експорту та продажів на переробку виробники не зможуть тримати за суницю навіть 25 грн/кг (0,9 доларів/кг). У минулому сезоні середня ціна була зафіксована на рівні 27 грн/кг (1 долар/кг).