3 серпня 2018, 08:35, Технології

В Україні з’явилися перші дрони на сонячних батареях

Для роботи таких дронів використовуються високоефективні сонячні батареї для вироблення енергії польоту в повітрі. Пристрій розпізнає і класифікує бур’яни, стежить за розвитком біомаси, прогнозує врожайність, розпізнає і заздалегідь визначає появу шкідників, хвороб, ерозії ґрунту, пише drone.ua.

Зазначається, що такий моніторинг допоможе збільшити продуктивність сільгосппродукції приблизно на 30%, а також скоротити витрати на добриво та засоби захисту. У майбутньому такі літальні апарати зможуть перебувати в повітрі необмежену кількість часу.

«Літаки на сонячних батареях — це формат атмосферних супутників з використанням відновлюваних джерел енергії. В майбутньому дрони зможуть перебувати в повітрі необмежену кількість часу за рахунок своєї конструкції, яка дозволяє йому виконувати тривалі польоти саме за рахунок того, що функціонал дрона і енергоефективного польоту об'єднується з можливістю відновлення ресурсу батарей прямо в повітрі», — йдеться у повідомленні.

В якості дрона на сонячних батареях використовується платформа Solar 3, яка вироблена в Швейцарському федеральному інституті технології ETH Zurich. Камера Gamaya і хмарні продукти з обробки даних виступають сенсором платформи і системи аналітики. Активність електромагнітного відображення фіксує гіперспектральний сенсор в 80 каналах в діапазоні хвиль 400-100 нанометрів, замість класичних 3-4 каналів мультиспектральних камер. Це допомагає більш точно дистанційно визначати біофізичні і фізико-хімічні властивості рослин і ґрунту.

Безпілотник на сонячних батареях — плід міжнародного проекту, швейцарських та українських компаній, за фінансування Міжнародного Космічного Агентства.