2 серпня 2018, 17:35, Насіння

Україна потребує вдосконалення механізму виробництва високоякісного насіння — експерт

Про перспективи та механізми розвитку галузі насінництва розповів Олександр Захарчук, д.е.н, завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

«Для того щоб реалізувати існуючий потенціал слід, перш за все, удосконалити правові норми та аспекти сплати роялті в Україні з урахуванням досвіду їх використання у країнах ЄС та інших передових країн світу», — зазначив Олександр Захарчук.

За його словами, необхідно також запровадити обов’язкове декларування сортових виробничих посівів сільськогосподарськими товаровиробниками, які є власниками землі сільськогосподарського призначення площею від 25 га та більше, для виробників картоплі —  від 10 га.

«Розробити і, головне, запровадити чіткий механізм отримання ліцензійних платежів на основі реального відображення використання вартості насіння і садивного матеріалу, використовуючи ліцензійні й субліцензійні угоди, а також селекційних платежів за Farm Saved Seed — насіння для власних потреб, та їх реєстрацію незалежним органом обліку, нагляду та контролю», — зазначив експерт.

З урахуванням цих та інших нагальних потреб необхідно розробити державну програму розвитку вітчизняної селекції та насінництва, яка дозволить підтримати вітчизняних виробників якісного насіннєвого матеріалу, додав Олександр Захарчук.