2 серпня 2018, 11:35, Урожай

Нут може стати альтернативою гороху на Одещині

Про зростання попиту на вирощування нуту серед сільгоспвиробників Одещини в ході АгроЕкспедиції Соняшник 2018 розповів Сергій Черниченко, менеджер зі збуту компанії BASF в Одеській області.

За його словами, дедалі більше аграріїв вбачають перспективу в вирощуванні саме нуту, в окремих господарствах площі під бобовою сягають 700 га.

«Господарства шукають культури які б замінили горох. В умовах посухи врожайність гороху в середньому становить 1,5-2 т/га, максимум — 3 тонни. Нут у свою чергу за тієї ж врожайності 1,5-2 т/га вирощувати економічно вигідніше. Ціна тонни бобів сягає 30-35 тис. грн», — зазначає Сергій Черниченко.

За його словами, цінують нут і в якості попередника, будучи в сівозміні культура дозволяє підвищити врожайність популярних на Одещині: пшениці та соняшнику.

Перспективи та технологія вирощування нуту в Україні
Читати по темі

Нагадаємо, згідно даних Держстату, в минулому році нутом в області було засіяно 5,3 тис. га площ. Валовий збір сягнув 8,6 тис. тонн, а середній показник врожайності коливався в межах 1,59 т/га. Варто зазначити, що за посівними площами під нутом Одещина займає перше місце в Україні.