1 серпня 2018, 15:25, Урожай

Агрометеоролог розповіла як теперішні дощі вплинуть на якість врожаю ранніх зернових та кукурудзи

За словами Тетяни Адаменко, начальника відділу агрометеорології Укргідрометцентру, нинішні погодні умови суттєво ускладнили жнива ранніх зернових. Дощі спричинили вилягання посівів, а невисокі температури та високий рівень вологості перешкоджають швидкому висиханню зерна, пише expres.ua.

«Воно може трохи почорніти, а рівень клейковини (нерозчинних у воді білків) зменшиться. Якщо зерно наливається у спекотну, суху погоду, вміст клейковини підвищується, у дощову — зменшується», — додала Адаменко.

На Волині дощі заважають продовжити жнива
Читати по темі

Разом з тим, рясні дощі пішли на користь кукурудзі. У деяких регіонах кукурудза виросла на 2-3 метри і сформувала вже по 3 качани на стеблі, а якщо ще місяць не буде спеки і в міру дощитиме —врожайність цієї культури ще зросте, додала фахівець.

Можна відмітити, що у нинішньому сезоні у північних та західних областях ранні зернові достигли на тиждень, а то й два раніше. А у східних та південних — на три-чотири.

«Так сталося, бо цього року, власне кажучи, не було метеорологічної весни, вже у квітні фіксували літні температури повітря. Вегетаційний період майже всіх культур, зокрема й ранніх колосових, скоротився», — додала головний агрометеоролог країни.

{playBuzz:data-id="ccd11935-5fa7-499c-a934-31b70513c7c1" data-show-info="false" data-show-share="false" }