1 серпня 2018, 13:25, ЗЗР

Ввезення до України незареєстрованих пестицидів спричинить хвилю контрафакту ЗЗР — експерт

Вже не перший рік в Україні тривають суперечки щодо зняття заборони на ввезення до України пестицидів. Лобісти цього законопроекту вкотре наголошують за необхідності впровадження подібних інновацій, проте науковці та експерти галузі налаштовані різко проти таких дій.

7 міфів про «інноваційність» законопроекту №6606
Читати по темі

Варто нагадати, що торгівля пестицидами в Україні з 2015 року і так практично не регулюється, при цьому не припиняються спроби «проштовхнути» у Верховну Раду Законопроект № 6606, який відкриє в країну доступ для незареєстрованих небезпечних речовин.

За словами Володимира Борейка, заслуженого природоохоронця України, директор ГО «Київський еколого-культурний центр», враховуючи жорсткі норми контролю фальсифікату в розвинених країнах, прийняття Законопроекту може спричинити перенасичення вітчизняного ринку неякісною продукцією.

«Бізнес є бізнес, і в погоні за прибутками моралі місця немає. Скасування обмежень на ввезення незареєстрованих пестицидів може призвести до наводнення країни підробками. І наслідки будуть непередбачувані. Тому ми повинні протистояти ввезенню незареєстрованої хімії в Україну», — додає експерт.

Разом з цим, проблема полягає не лише в оригінальності препаратів, але й в їх подальшому впливі на екологічний стан навколишнього середовища.

На думку фахівців Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр’єва, пестицид не зареєстрований в країні-виробнику та в жодній іншій країні світу, цілком імовірно може завдати шкоди екології, тим паче, що негативна дія деяких речовин може проявлятися через термін, який значно переважає час, потрібний на дослідження та реєстрацію.