31 липня 2018, 12:30, ЗЗР

Половина бджіл в Україні гине через отруєння пестицидами — експерт

Про це в інтерв’ю виданню АgroРolit.com зазначив Володимир Лапа, голова Держпродспоживслужби. Очільник відомства вважає, що проблема є і вона комплексна та потребує змін на законодавчому рівні.

«Потрібно почати з того, що Інструкція щодо утримання бджіл (Інструкція щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєння бджіл прийнята у 2001 році) застаріла. У ній є норми щодо висоти паркану, кольору вуликів і багато інших які зараз навряд чи виглядають реалістичними. Наші спеціалісти працюють над пропозиціями до інструкції і якщо не буде підтримки від експертів, ми самі зможемо вийти з пропозиціями щодо спрощення цього документу», — сказав він.

Фахівець вважає, що на рівні закону має бути визначено що сільгосппідприємство повинно повідомити органи місцевого самоврядування про те що воно обробляє поля.

«Надавати потрібно таку інформацію: я буду обробляти поля таким препаратом, такою діючою речовиною, таку територію, відстань, період, за таким методом (повітряний, чи трактором). Зараз норма рамкова і слабо здатна досягти цілі, яка за нею малася на увазі. Тому ми готуємо законодавчі пропозиції щодо більш детальної регламентації: що треба надавати, кому, і якщо інформація надається в органи місцевого самоврядування, то повинен бути обов’язок посадових осіб останніх інформувати зареєстрованих бджолярів. Я сподіваюся, що коли ми змінимо ці накази та інструкцію кількість зареєстрованих пасік збільшиться», — сказав він.

Також Лапа зауважив, що потрібно спростити процес отримання дозвільної документації, оскільки наразі більшість пасік в Україні офіційно не зареєстровані.