30 липня 2018, 18:20, Технології

З підводних теплиць зібрано перший в світі врожай овочів

Управляє теплицями спільно з науковцями одна з кампаній-виробників підводного спорядження. Технологія дозволяє спостерігати за ростом овочів в «підводних грядках» з берега. Занурюватись на морське дно доводиться тільки при збиранні врожаю, пише planet-today.ru.

Розробникам унікальних теплиць вдалось виростити в підводних умовах базилік, м'яту, розмарин, лікарські рослини і навіть овочі. Окрім цього, вченим вдалося отримати урожай часнику, бобів, сої і навіть томатів.

Море забезпечує стабільну температуру та відіграє роль своєрідного енергетичного контейнеру. Природне і безперервне випаровування води відбувається навіть на морському дні. Підводні теплиці облаштовані таким чином, що солона вода випаровується, перетворюючись на прісну. І плюсів підводного фермерства — високий тиск і відсутність шкідників.

Звичайно, фруктове дерево під водою виростити не вдасться, проте робота над вдосконаленням технології не припиняється. Головним недоліком такої «підводної грядки» залишається її висока ціна. Кожна біосфера коштує від 10 до 20 тис. євро. Наразі розробники проекту шукаю способи зниження собівартості виробництва в таких умовах.

Тим не менше, інтерес інакших країн з обмеженою площею земель, придатних для сільського господарства, до такого способу вирощування рослин лише зростає.

Нагадаємо, за прогнозами ООН, через 30 років, населення Землі збільшиться до 10 млрд чоловік, значить, зросте і потреба в продуктах харчування. Підводні теплиці можуть частково вирішити питання нестачі земель придатних для вирощування сільгоспкультур.