29 липня 2018, 12:35, Техніка

Представлено «розумний» обприскувач, здатен суттєво заощадити на ЗЗР

Про це повідомляє Traktorist.ua.

«Використовуючи звичайні обприскувачі, оператори просто включають обприскувач спочатку ряду рослин і припиняють розпорошення препаратів в кінці рядка. Ми все ще використовуємо розпилювачі, розроблені понад 60 років тому, де застосовується постійна швидкість розпилення пестицидів, незалежно від змін в цільових умовах. Пора відмовитися від цього принципу», — коментує розробку Ердал Озкан, професор сільськогосподарської техніки в відділі харчових продуктів, сільського господарства і біологічного машинобудування CFAES (FABE).

Виходячи з цього, вчені запропонували застосовувати цифрові технології, використовуючи високошвидкісні датчики і штучний інтелект. Алгоритм, розроблений командою, визначає оптимальний рівень розпилення препаратів, який повинен випускати кожним з 40 форсунок обприскувача. У той час, як система може працювати автоматично в переміщення обприскувача по полю, оператор може також вручну управляти процесом через вбудований сенсорний екран.

Відповідно до результатів польових випробувань «розумного обприскувача» було зафіксовано наступні показники:

  • зниження втрати розпилення препаратів на землю до 93%;
  • зниження використання пестицидів більш ніж на 50%;
  • збереження ефективність обробки на тому ж рівні, що і при використанні звичайних обприскувачів;

Фермери, які протестували інтелектуальний обприскувач, повідомили про економію на агрохімії в розмірі 570 доларів/га за рік.

Розробники вже отримали кілька престижних нагород, в тому числі премію «Новатор року 2018 року» CFAES.