29 липня 2018, 11:15, Технології

Гектар поля на зрошенні може принести додатково до тисячі доларів прибутку — експерт

Про перспективи та економічний ефект від відновлення зрошення в Україні розповіла Раїса Вожегова, директор Інституту зрошуваного землеробства НААН, пише agroinsider.com.ua.

За словами експерта нині в Україні поливають 485 тис. га, а збільшити ці площі можна до 2 млн га. При цьому, відродження зрошувальних систем дасть можливість додатково виробляти 7,5-8 млн тонн зерна, 1,6-1,8 млн тонн бобів сої, 2,5-3 млн тонн овочевих культур та 800-880 тис. тонн плодів, ягід та винограду. А сумарна вартість валової продукції з проектної площі зрошування становитиме 3,6-4,1 млрд доларів.

За словами науковця, типова модернізація внутрішньогосподарських систем, яка передбачає заміну насосного обладнання, дощувальних машин кругової дії та частини трубопроводів, а також мережі електропостачання коштуватиме приблизно 1400 доларів на 1 гектар. Дві третини цих витрат припаде на сільгосппідприємства, а одна третина — на насосні станції та трубопроводи загального користування.

Відновлення систем зрошення коштуватиме майже 2400 доларів з гектара, і дві третини цієї суми підуть на системи загального користування. При цьому, розширення площ зрошення буде ще дорожчим — близько 2 600 доларів з гектара.

Незважаючи на високу вартість, фахівці запевняють, що вкладення окупляться. Оскільки ремонт і покращення стану каналів та головної насосної станції зменшить витрати на електроенергію та підвищать врожайність. А це дасть економічний ефект — близько 400 доларів на гектар, тоді як відновлення та розширення площ зрошення дадуть змогу отримати 800-1000 доларів додаткового прибутку на гектар, якщо, наприклад, фермери почнуть вирощувати на зрошувальних площах сою і кукурудзу.