27 липня 2018, 16:37, Урожай

Львівщина переорієнтовується на вирощування соняшнику

Перспективи розширення площ під культурою та практичні технології вирощування соняшнику на Львівщині обговорювались 26 липня на семінарі аграрних господарств у селі Стоділки в Городоцькому районі, передає Кам'янка-Бузька РДА.

За словами Тетяна Борушок, заступника начальника управління — начальник відділу розвитку аграрної інфраструктури та земельних відносин Львівської ОДА, в області  на понад  30 тис. га землі вирощують соняшники, найбільш сприятливі райони — Городоцький, Буський, Мостиський, Золочівський.

«Вирощувати соняшник в області розпочали ще у 2008 році, тоді площа становила 130 га, але зміна клімату посприяла і у 2014 році збільшили площу до 15 тис. га. На сьогодні ми маємо більше 34 тис. га землі, на яких вирощують ці культури. Львівщина експортує соняшник у Європу, країни Прибалтики і приємно, що в області є переробні підприємства, які можуть на місці підписати договір поставки і збувати свою продукцію на переробні підприємства, а ті вже дають на експорт олію, тобто кінцевий продукт. Загалом в області є понад десять господарств, які вирощують соняшники», — зазначила Тетяна Борушок.

За словами агрономів, щоб отримати хороший врожай при вирощуванні соняшника важливо дбати про живлення ґрунту та обирати правильні сівозмінні попередники такі як кукурудза, ячмінь, пшениця.

«При вирощуванні соняшника потрібно обирати правильні сівозмінні попередники, наприклад озиму пшеницю, ячмінь, кукурудзу. Для посіву ми вибираємо високоврожайні гібриди, щоб вони були стійкі до хвороб і давали стабільний врожай. Також важливий обробіток ґрунту, до кожного поля є хімічна карта,  ми вносимо мінеральні добрива, так як соняшник є калієлюбною рослиною, то вносимо калій, а також не зловживаємо азотом. Торік врожайність нашого підприємства становила майже 30 тис. тонн соняшника з площі 9 тис. га», — розповів Андрій Курилас, головний агроном ТОВ «Захід-Агро МХП».

Нагадаємо, торік на Львівщині зібрали понад 70 тис. тонн соняшнику.