26 липня 2018, 18:25, Урожай

Міскантус вигідно вирощувати навіть на малопродуктивних землях

Культура досягає у висоту понад 3 метри і не потребує щорічного посіву. Одного разу засаджене поле міскантусу може експлуатуватися на протязі 30 років. Починаючи з третього року після посадки, з кожного гектара можна отримувати до 35 тонн сухої біомаси щорічно. Її енергетичний еквівалент при спалюванні аналогічний 15-20 тис. м³ природного газу або 20-25 тонн вугілля, пише pro-consulting.ua.

Всього під міскантус в Україні може бути використано без шкоди для традиційного сільського господарства близько 4 млн га, а використовується в даний час тільки приблизно 400 га.

Використання культури не обмежується виключно сферою біопалива. Її солома служить в якості добавки до корму для худоби. Вона придатна для виробництва целюлози і будівельних матеріалів. Тому попит на міскантус з плином часу буде тільки зростати, що є запорукою успішної діяльності підприємства по його вирощуванню.

Міскантус, буряк та сорго як біоенергетичні культури
Читати по темі

Фахівці Pro-Consulting розрахували окупність затрат господарства, яке б займалось вирощуванням міскантусу на площі 1 тис. га.

Первинні вкладення для цього складуть 1,5-2 млн доларів. При цьому щорічна виручка від реалізації соломи складе 2 млн, а різоми — 700-800 тис. доларів. Рентабельність продажів підприємства буде знаходитися на рівні 83,6%, що означає отримання більш 83 центів чистого прибутку з кожного долара прибутку. Всі вкладені в проект кошти з урахуванням дисконту повернуться до інвестора менше ніж за чотири роки (44,7 місяця) з моменту початку його реалізації.