26 липня 2018, 13:30, ЗЗР

Аграрія з Київщини звинувачують в отруєнні людей пестицидами

Зі слів жителів села Чирське, місцевий фермер труїть людей. Кажуть, що чоловік кропить хімікатами свої посіви, а отрута летить у двори, які біля його поля. У людей — головний біль та нудота, а на городах тепер отруйні овочі, пише kiev.segodnya.ua.

Жителі села додають: після вживання овочів болить живіт. І так у кожній сім'ї, яка живе на вулиці біля поля. Люди звинувачують місцевого фермера, який посадив і обробляє тут сою.

Фермер Григорій Дубина у свою чергу провину заперечує, каже — обробляє посіви обережно.

Проте жителі села наполягають: обприскують поле отрутою занадто близько до їхніх домівок.

Вся справа не в ліцензії на хімікати, кажуть юристи, а в дотриманні безпечної відстані між будинками і полем, яке обробляють.

«Є встановлені норми, що забороняють орендарю обробляти земельні ділянки на відстані менше 200 м від сусідніх ділянок», — пояснює правозахисник Ян Білоголовий.

У випадку жителів села Чирське — посіви сої розміщені всього в 13 кроках від будинків місцевих жителів.

Повідомляється, що днями селяни навіть заблокували трактор фермера і відпустили, тільки коли той пообіцяв більше не кропити.

У подібних випадках юристи радять викликати поліцію і сільського голову, щоб зафіксувати порушення, і йти до лікаря. Таким чином можна домогтися припинення обробок, а у разі різкого погіршення стану здоров’я отримати компенсацію за витраченні на лікування кошти, радять юристи.