26 липня 2018, 11:32, Урожай

Град, хвороби та шкідники загрожують майбутнім врожаям яблук

Останнім часом виробники повідомляють про значні пошкодження яблук в садах, не обладнаних градобійних сітками або іншими видами захисту від граду. Практично щоденні дощі, також не дозволяють проводити планові обробки по захисту від шкідників, а надмірна вологість повітря стимулює розвиток хвороб, пише east-fruit.com.

Крім того, дощі призвели до зниження середньодобових температур повітря, що сповільнило дозрівання яблук. Враховуючи теперішню ситуацію садівники прогнозують, що прибирання перших «осінніх» сортів яблука почнеться 25-30 серпня, тобто на 10 днів пізніше, ніж у 2017 році.

Перевагою в даному випадку є те, що подібні умови дозволяють зібрати яблуко в прохолодну погоду, що полегшує умови прибирання та охолодження плодів, а також підвищує термін зберігання продукції.

З іншого боку — погіршення яблук внаслідок пошкодження шкідниками та хворобами. Що зі свого боку компенсується відсутністю серйознішої проблеми — сонячних опіків.

Пошкоджені градом яблука ще можна підготувати до збирання та зберігання — експерт
Читати по темі

Ще однією проблемо експерти називають град. За оцінками фахівців, наразі відсоток пошкодження яблук градом не перевищує середні значення минулорічних показників.

На даний момент ціни на яблуко ранніх сортів, які не підлягають тривалому зберіганню, в середньому на 20% нижче, ніж роком раніше. Більшість аналітиків і навіть фермерів сходяться на думці, що ціни на яблуко «осінніх» сортів будуть також значно нижче, ніж роком раніше.