26 липня 2018, 10:35, Урожай

Соняшник лідирує за рівнем рентабельності вирощування в Україні

Про це коментуючи оприлюднені Держстатом дані заявив Юрій Лупенко, академік НААН, директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

За його словами, торік рівень рентабельності виробництва насіння соняшника у сільгосппідприємствах склав 41,3%, тоді як виробництва зерна — лише 25%.

«Варто зазначити, що проти 2016 року рентабельність соняшника зменшилася з 63,0% майже на 22 пп. Тоді як у 2015 році цей показник сягнув історичного з 1996 року максимуму у 80,5%», — наголосив науковець.

АгроЕкспедиція Соняшник 2018: «Іди слідом за сонцем, хоч шлях цей невідомий…»
Читати по темі

Найвищою рентабельність виробництва соняшника була у сільгосппідприємствах, зареєстрованих у Києві, — 68,1%. У Вінницькій, Миколаївській та Тернопільській областях вона перевищувала 50%.

Водночас у Київській області цей показник склав лише 17,4%, а у Закарпатській області виробництво соняшника взагалі було збитковим — (-7,2%).

«Висока рентабельність виробництва насіння соняшника є основним чинником, що визначає зацікавленість агропідприємств у цій сільгоспкультурі, а, отже, зберігатиметься й надалі», — додав Юрій Лупенко.