23 липня 2018, 14:34, Урожай

Врожайність пшениці в Росії сягнула трирічного мінімуму, через посуху вводять надзвичайний стан

Станом на 19 липня в Росії озима та яра пшениця обмолочена на 7,3 млн га або 27% збиральних площ. Валовий збір культури зараз оцінюється в 27,6 млн тонн. Середня врожайність становить 3,82 т/га проти минулорічних 4,58 т/га, пише agrarii.com.

Аналітичний центр «СовЕкон» пояснює зниження тим, що останні місяці на більшій частині європейської Росії були надзвичайно посушливими. В середньому по Півдню врожайність відстає на 15%, по Північно-Кавказькому окрузі — на 10%, по Центральному — на 13%, по Приволзькому — на 34%.

«Якщо порівнювати врожайність пшениці не з аналогічною датою 2017 го, а виходячи з посівних площ - то різниця в урожайності трохи менше. Таким чином врожайність у 2017 році становила 4,44 т/га, у 2016 році — 4,16 т/га, в 2015 — 3,69 т/га. Попри це, цьогорічні показники все ж залишаються найнижчими за останні 3 роки. Суха погода у багатьох регіонах європейської частини країни в останні дні змінилась дощами, які у свою чергу також можуть ускладнити збирання врожаю», — попереджають аналітики «СовЕкона».

Окрім цього, у російському Мінсільгоспі зазначають, що в результаті загибелі посівів від посухи надзвичайна ситуація оголошена на території Чечні, Волгоградської області, республіки Алтай, Калмикії, Астраханській області.

Режим НС планується ввести на території Ростовської, Самарської і Саратовської областей,  а також на частині території Ставропольського краю. З 13 липня НС також діє в Адигеї. При цьому, ще в восьми регіонах режим НС оголошено в результаті перезволоження ґрунту.

По мірі просування збиральних робіт експерти зернового ринку знизили свої прогнози врожаю зернових. Так, після отримання перших даних по врожайності в південних регіонах «СовЕкон» зменшив прогноз по виробництву зерна в цьому сезоні до 113,9 млн тонн, що на 16% нижче минулорічних 135,4 млн тонн.