23 липня 2018, 17:30, ЗЗР

Синтетичні пестициди хочуть замінити хижими осами, феромонами та органічною плівкою

Розробку національної програми боротьби з шкідниками підтримали найбільші міжнародні корпорації — «Марс» та «Данон», пише agriculture.com.

Планується, що протягом наступного десятиріччя, в розробку безпечних методів боротьби з шкідниками буде інвестовано 140 млн доларів.

Гибель бджіл внаслідок використання ЗЗР є серйозною проблемою в усьому світі. Лише за 2017 році в Канаді загинуло 47 млн бджіл, у США — загинуло близько 30% всіх цих комах та зникло 12 з 46 видів джмелів.

Неякісна агрохімія — причина масової гибелі бджіл в Україні
Читати по темі

Вчені Каліфорнійського університету Помони (США) пропонують, вже оцінений престижними преміями, метод виведення хижих ос для боротьби з азіатською цитрусовою листоблішкою. Вчені вважають, що у такому випадку оси успішно замінять пестициди.

Для запобігання поширення комах-шкідників також успішно використовуються феромони. Одне застосування цієї нетоксичної речовини діє як приманка. Феромонні пастки використовуються для знищення кукурудзяної совки. Вловивши запах феромонів, які виділяють самиці листової совки, самці-шкідники потрапляють у пастки, що унеможливлює їх подальше поширення та розмноження.

Багатьох комах відштовхує деревій — рослина з сильним запахом. Ізраїльська фірма Agtech EdenShield розробляє органічний пестицид на основі екстракту цієї рослини.

Окрім цього, науковці також винайшли спеціальну захисну мікроскопічну плівку. Шляхом розпилення вона наноситься на рослину та захищає її від шкідників, пошкоджень, сприяє підвищенню врожайності.

Для прикладу, виробники какао в африканських країнах та Бразилії сьогодні використовують таку плівку кожні два тижні. Це дає можливість захистити рослини та отримувати високі та стабільні врожаї.