22 липня 2018, 09:00, ЗЗР

Світом поширюється нова бактеріальна хвороба кукурудзи

Бактеріальна хвороба — смугастість кукурудзи (Xanthomonas vasicola pv.) — вважається відносно новою. Вона уражує листя рослини і проявляється у вигляді довгих смуг, пише news.agropages.com.

При серйозному зараженні може постраждати до 70% тканини листа. Поки немає досліджень про те, як хвороба позначається на врожайності кукурудзи, але науковці вважають, що якщо руйнується 40% листової поверхні, фотосинтетична активність рослини значно знижується. Потенційні втрати врожаю можуть при цьому досягати 50%.

«Хвороба була виявлена в Сполучених Штатах в 2016 році в штаті Колорадо, а потім в Аргентині в 2017 році. У Південній Африці смугастість кукурудзи була ще в 1949 році», — вважають вчені.

Фітопатологи в штаті Парана виявили 30 гібридів кукурудзи, вразливих до цієї хвороби. Наразі немає жодних засобів захисту рослин, крім вибору гібридів, які не є сприйнятливими.

Поки що невідомо, чи стане смугастість кукурудзи серйозною загрозою для бразильських фермерів і наскільки місцеві умови сприятимуть її поширенню.