20 липня 2018, 16:20, Урожай

Фіскальна служба самовільно вилучила 70 тонн врожай пшениці — аграрій

Приїхавши на місце події, Віктор Фоменко, директор агрофірми застав на полі чужу зернозбиральну техніку, зібраний врожай відвантажили та відвезли у невідомому напрямку.  Про інцидент на Сумщині у сторінці Facebook повідомив Сергій Карпенко, голова Сумської обласної організації АП.

Провівши власне розслідування, директор агрофірми «Хотінська» виявив, що техніку на роботи підрядила Державна фіскальна служба. Представник служби Сергій Бик пояснив, що буцімто поле перебуває в «самозахваті». Цю інформацію їм надало головне управління Держгеокадастру в Сумській області.

Відтак податківці прийняли рішення: скосити врожай на користь держави. Перед тим, як взятися до справи, надіслали запит до Хотінської ОТГ щодо персоналій орендаря, а для самого фермера на спірному полі залишили таблички-попередження, що «посіви належать державі». Проте Віктор Фоменко наголошує, що інформація про таблички є неправдивою, тим паче, ні агрофірма, ні місцева ОТГ про наміри вилучити врожай не була проінформована.

За словами Миколи Торяника, голови Хотінської об’єднаної територіальної громади, лист від ДФС отримали ще місяць тому, проте відразу надіслали усі підтверджуючі документи.

«Офіційний лист від ДФС щодо цього поля ми отримали наприкінці червня. І одразу ж я направив нашу землевпорядницю до Держгеокадастру. Звісно, із усіма відповідними документами, зокрема, договором оренди, де сторони – фермер Фоменко і наша сільрада… Відтак сьогоднішніми діями ДФС здивований не менше за фермера», — зазначає голова Хотінської ОТГ.

Внаслідок таких дій Віктор Фоменко був змушений звернутися до поліції та написав заяву про повернення незаконно вилученого в нього врожаю на ім’я начальника головного управління ДФС в Сумській області.

До цього дане поле перебувало в оренді агрофірми 8 років. Вилучений врожай з 17 га поля у розмірі 70 тонн аграрій оцінює у щонайменше 350 тис. грн. Представники Аграрної партії пообіцяли пильно слідкувати на розвитком подій.

«Чому замість того, щоб усіляко сприяти й допомагати малому фермерству, місцевим підприємцям-аграріям, справжнім господарям нашої землі, які дають місцевому люду робочі місця, дбають про розвиток саме цих сільських територій, сплачують податки до місцевих бюджетів, — чому замість цього держава в особі «фіскалів», навіть не спромігшись докопатись до суті, відбирає у фермера-трудівника чесно вирощений врожай, тим самим підриваючи економіку новостворених об’єднаних територіальних громад?! Невже це державницький підхід?», — додає Сергій Карпенко, голова Сумської обласної організації АП.

{playBuzz:data-id="fe40d413-aec1-4dfa-a979-84b510fff6c8" data-show-info="false" data-show-share="false" }