30 січня 2017, 11:33, Технології

Полтавські садівники роблять ставку на крапельне зрошення

Про це йдеться у сюжеті телеканалу «Полтавські телевізійні новини».

Роман Цінченко, фермер з Диканського району Полтавської області, шість років тому заклав плодовий сад на 25 га. Він переконаний, що головне правило успіху — треба йти «в ногу» із часом.

«Плодоносили дерева вже на 3-ій рік. Вся територія саду знаходиться під краплинним зрошенням. Досить дорога технологія, але вона найпрогресивніша, за нею — майбутнє. Враховуючи зміни клімату, вже альтернатив немає цій технології», — говорить фермер.

Роман Цінченко пояснює, що з кожним роком літа стають все більш посушливими, а краплинне зрошення попереджує неврожай. Хоча цей район вважається зоною Лісостепу, проте умови останніх років, зі слів аграрія, змінились ближче до степових. Спека до +35°С, суховії і посухи роблять зрошення обов'язковою умовою успіху. 

На Полтавщині посаджено понад 300 га садів із крапельним зрошенням. В цілому в області понад 600 га садів, посаджених за інтенсивними технологіями.

Ще одна проблема українських садівників, яку назвав Роман Цінченко  — брак саджанців в місцевих розплідниках. Тому він радить вирощувати їх самостійно.