20 липня 2018, 11:35, Світ

Фітофтороз залишить Молдову без врожаю картоплі

В Асоціації виробників картоплі відзначають, що урожай картоплі в Молдові в 2018 році навряд чи перевищить 160-170 тис. тонн. Наразі в окремих регіонах країни хворобою заражено до 50% всіх полів, пише east-fruit.com.

Наразі лікування рослин утруднено через дощову і відносно прохолодну для цього періоду літа погоду. Більше того, метеорологи прогнозують, що ймовірність короткочасних опадів середньої інтенсивності збережеться аж до кінця липня.

У ситуації, що склалася фахівці асоціації скорегували оцінку потенційного врожаю картоплі в поточному році. Раніше вони прогнозували, що з 18-19 тис. га плантацій цієї сільгоспкультури буде отримано близько 200 тис. тонн продукції — на рівні середніх багаторічних показників. Однак, судячи зі стану полів до середини липня, на їхню думку, урожай навряд чи перевищить 160-170 тис. тонн. Це, ймовірно, не покриє внутрішній споживчий попит на «другий хліб», який в поточному маркетинговому році оцінюється в межах 180-200 тис. тонн.

Беручи до уваги негативну динаміку виробництва всередині країни, а також зниження прогнозу виробництва картоплі в сусідній Румунії, фахівці галузевої асоціації пророкують зростання цін на картоплю до жовтня вдвічі.