19 липня 2018, 16:35, Світ

В'єтнам стрімко нарощує площі під ГМ-кукурудзою

За даними в'єтнамського Міністерства сільського господарства і розвитку сільських районів (MARD), в 2015 році у В'єтнамі ГМ-кукурудзою було засіяно 12,5 тис. га. Через два роки цей показник зріс до 33,19 га, попри те, що на його частку припадало лише 3% від загальної площі вирощування кукурудзи (1,15 млн га), пише news.agropages.com.

Генетично модифікована кукурудза є стійкою до шкідників і проста у виробництві, з цих причин вона є більш привабливою для вирощування за складних умов.

«ГМ-кукурудза стійка до шкідників і підходить для місцевої структури врожаю. ГМ-сорти допомогли відродити сільське господарство в нашій місцевості», — каже фермер Лі Тан Хай, додаючи, що більшість місцевих жителів зараз вирощують ГМ-кукурудзу.

ГМ-кукурудза виявилась кориснішою та безпечнішою за звичайну
Читати по темі

Тран Куанг, директор сільськогосподарського кооперативу в провінції Донг-Най, сказав, що він дізнався про ГМ-кукурудзі два роки тому, коли MARD дозволив комерціалізацію таких сортів. Кооператив виділив під ГМО площа в 150 га.

Великим плюсом стало зниження цін на ГМ-насіння, що залучило нових фермерів. У В'єтнамі врожайність традиційних різновидів кукурудзи і ГМ-сортів приблизно однакова, але витрат на вирощування ГМ-сортів менше. Для догляду за посівами не потрібно залучати настільки багато найманих працівників, як у випадку зі звичайною кукурудзою.

Експерти вважають, що В'єтнам буде одним з найперспективніших ринків для продажу насіння ГМ-кукурудзи.