16 липня 2018, 14:46, Україна

Рятувати кримські землі від посухи планують стічними водами

За словами Володимира Паштецкого  в.о. директора Інституту сільського господарства Криму, мова йде про десятки тисяч гектарів полів та садів, пише ua.krymr.com.

«Об’ємів вистачить аби забезпечити крапельним зрошенням 30-40 тис. га площ. Таким чином ми б вирішили питання і овочевого виробництва, і розвитку садівництва, і виноградарства. Така вода повністю придатна для поливу», — заявив Паштецькій.

Розробку російських вчених з Сибіру випробували в Криму. За словами науквоців, обладнання очищає каналізаційні стоки і робить їх придатними для поливу.

В анексованому Криму хочуть відродити галузь бавовництва
Читати по темі

У рамках дослідження, частину посівів поливають водою зі свердловин, другу — очищеними стоками, а третю — мішаною водою. Результати досліджень будуть відомі наприкінці року. Торік буряк, який поливали стічними водами, містив забагато нітритів. Кримські вчені у свою чергу не впадають в відчай і планують стічними водами зрошувати бавовник, площі під яким на окупованому півострові планують масово розширювати.

У свою чергу, на думку Сергія Гапона, фахівця Світового центру даних з геоінформатики та сталого розвитку, очищені каналізаційні стоки використовувати для поливу не рекомендується.

«Поля просто будуть отримувати величезну кількість непотрібної органіки, таким чином, спостерігатиметься розвиток різних неконтрольованих процесів», — наголосив експерт.