16 липня 2018, 11:36, ЗЗР

Україна є одним з каналів транзиту контрафактних пестицидів до Європи

Операція «Срібна сокира III», яку координує Європол, завершилася конфіскацією 360 тонн підробних пестицидів. В операції брали участь численні співробітники поліції, митних органів та фахівці служб захисту рослин, повідомляє farminguk.com.

Ще з квітня цього року OLAF (орган Європейської комісії боротьби з шахрайством) взяв в розробку 181 випадок поставки пестицидів до ЄС з третіх країн, головним чином, з Китаю. Партії числились як транзитні в ЄС, або призначені для експорту вже з ЄС до третіх країн. Усі підозрілі випадки ретельно перевірялись співробітниками OLAF та безпосередньо національними митними органами, або через Європол.

В одному з випадків, на угорській та словацькій кордонах було перехоплено підозрілу партію пестицидів  вагою 20,4 тонн, які через Україні прямували з Китаю до Угорщини. Партія немаркованої продукції, без вказівки виробника або країни походження, була успішно конфіскована в Сольноці угорськими митниками. Реальна митна вартість вантажу перевищила 240 тис. доларів. При цьому, реалізація фальсифікату в роздріб під виглядом справжніх пестицидів, дозволила б заробити шахраям більш 1 млн доларів.

OLAF також внесла свій вклад в припинення ще однієї підозрілої поставки 5,4 тонн пестицидів, які прямували транзитом з Туреччини до Німеччини, а потім з Німеччини в Чеську Республіку.

На сьогоднішній день, контрабанда пестицидів є широко поширеною проблемою і становить загрозу для сільгоспвиробників і, в кінцевому підсумку, для споживачів, оскільки небезпечні продукти виходять на ринок виробництва продуктів харчування.

Ніколас Ілетт, виконуючий обов'язки генерального директора OLAF наголошує, що злочинні угрупування навмисно організовують такі складні канали поставки підробних ЗЗР.

«Єдиному органу дуже важко перехопити контрабандистів. OLAF приносить додаткову користь, надаючи нашим оперативним партнерам ключову інформацію про переміщення контрабандних товарів по всьому ЄС. Міжнародне співробітництво в боротьбі з незаконною торгівлею контрафактною продукцією — це важливо!», — наголосив Ніколас Ілетт.

Проведена операція потягнула за собою масштабні перевірки великих морських портів, аеропортів на пунктах на сухопутних кордонах.