12 липня 2018, 14:35, ЗЗР

Сівба зернових перед бобовими дозволяє оздоровити ґрунт та захистити майбутній врожай

Якщо розглянути можливості контролю бур'янів, то саме зернові культури включають найширший асортимент досходових і післясходових варіантів гербіцидів для боротьби з бур'янами, пише grainews.ca.

Таким чином, ви можете краще контролювати багаторічні та дворічні бур'яни, такі як розторопша, триреберник непахучий та скереда покрівельна.

У свою чергу бобові культури, не дають таких можливостей для контролю багаторічних бур'янів.

Кохія вінична — відмінний приклад того, як зернові культури допомагають боротися з бур'янами в бобових в наступному сезоні.

Кохія належить сімейства лободових. Її найближчі родичі — лобода та лутига  — «настирливі» і дуже життєздатні бур'яни. Знову ж, варіантів контролю кохії в бобових культур не так багато, а кількість біотипів, стійких до гербіцидів лише збільшується.

У свою чергу, кількох років наполегливої ​​боротьби з бур'янами в ротації зернових може вистачити для суттєвого впливу на популяцію бур'янів.

Чергування зернових та бобових також сприяє захисту рослин від хвороб. Для прикладу фузаріоз колоса або смугаста іржа, унікальні для зернових культур, при цьому сіра гниль і антракноз будуть розвиватися тільки на бобових і широколистяних рослинах. В результаті — переривання життєвого циклу фітопатогенів зменшить ризик виникнення хвороб, характерних для кожної культури.