11 липня 2018, 12:35, Добрива

Ендофіти можуть стати альтернативною заміною традиційним азотним добривами

Професор Шарон Доті, мікробіолог з Вашингтонського університету досліджував як за допомогою ендофітів дерева верби та тополі засвоюють азот, подібне явище вчений вирішив перевірити на сільськогосподарських культурах, пише npr.org.

Ендофіти — мікроорганізми, які при певних умовах здатні заселяти тканини рослин. Це гриби, бактерії, рідше водорості та віруси. Вони не несуть негативного впливу на розвиток і функціонування рослин.

Деякі мікроорганізми перетворюють азот з повітря в ту форму, яку засвоюють рослини — процес називається азотфіксація. Сьогодні вчені вивчають як цей процес можна використати в сільськогосподарських цілях.

Вивчаючи ДНК ендофітів дерев вченим вдалось виявити гени, які вказують на те, що дійсно мікроби можуть фіксувати азот. Для проведення подібного експерименту на сільськогосподарських культурах перед посадкою саджанці були спеціально поміщені у розчин насичений ендофітами.

Для більшості зразків така процедура сприяла отриманню більш розвинених рослин. Окремі види томатів і болгарського перцю продемонстрували вдвічі більшу врожайність.

Хоча результати багатообіцяючі — успішні лабораторні досліди необхідно перевіряти в польових умовах. Окрім цього, вченим необхідно налагодити промислове виробництво таких мікроорганізмів, адже попередні подібні спроби розробити корисні мікроби для сільського господарства зазнали невдачі саме через витрат виробництва.

Ще одна проблема — умови зберігання таких мікроорганізмів. Більш того, на відміну від традиційних добрив, які можуть бути використані для будь-якого типу культур в будь-якій точці світу — ендофіти не є універсальним рішенням.

За словами вчених, ефект від таких мікробів залежить від виду сільськогосподарської культури, типу ґрунту та клімату. Якщо одна з умов не підходить — рішення не спрацює.

Присутність пестицидів або інших мікроорганізмів в ґрунті, також може негативно вплинути на успіх азотфіксації.

Тож вченим необхідно ще багато працювати, аби ендофіти у майбутньому змогли повністю замінити традиційні добрива.