11 липня 2018, 08:35, Добрива

Визначено, які області страждають від дефіциту органічних та мінеральних добрив

Беручи до уваги мінеральні добрива, встановлено, що на 1 га посівної площі вносить в середньому 80 кг діючої речовини (азоту — 55 кг/га, фосфору — 12 кг/га, калію — 12 кг/га). При цьому дефіцит поживних речовин складає 67 кг/га, повідомляють в УАК.

Карта ґрунтів України
Читати по темі

Найвищий дефіцит азоту, фосфору і калію простежується у Чернівецькій, Херсонський, Запорізькій та Львівській областях. При цьому, найменше мінеральних добрив з розрахунку на 1 га вноситься у  Херсонській, Донецькій, Луганській, Запорізькій областях, найбільше — у Львівській, Волинській, Закарпатській областях.

Зазначається, що за даними ДУ «Інститут охорони ґрунтів України», в цілому у ґрунтах України переважає дуже низький та низький вміст азоту. Середньозважений вміст легкогідролізованого азоту становить лише 105,4 мг/кг ґрунту.

«Фосфор і калій, що є основними елементами живлення сільськогосподарських культур, не повертаються в ґрунт у кількості, яка відчужується з урожаєм. Незважаючи на те, що середньозважений вміст рухомих сполук фосфору у ґрунтах України складає 110,3 мг/кг, що відповідає підвищеному ступеню забезпеченості, виявлено тенденції до його зменшення у Київській, Луганській та Одеській областях», — йдеться у повідомленні.

За словами фахівців, дуже низьким є і вміст цинку — 0,8 мг/кг ґрунту, що простежується на 90,7 % території. Краща ситуація спостерігається із забезпеченістю ґрунтів України рухомими формами сірки, бору, кобальту, марганцю та міді.

Найвищий середньозважений показник характеристики ґрунтів за вмістом азоту, що легко гідролізується, спостерігається у Тернопільській області, а найнижчий — у Закарпатській, фосфору — у Херсонській та Чернівецькій відповідно, калію — у Миколаївській та Рівненській.

У свою чергу, за середньозваженим показником характеристики ґрунтів за вмістом гумусу, найкращі результати спостерігаються у Кіровоградській, Харківській, Луганській, Донецькій та Одеській областях, а найгірші — у Житомирській, Рівненській, Чернігівській та Херсонській областях.

За оцінкою ДУ «Держґрунтоохорона», у 2015 році усього утворилося 20,786 млн тонн гумусу (або 1,14 т/га), втрачено гумусу — 23,111 млн тонн (або 1,27 т/га). Протягом 2011-2015 рр. загальний баланс гумусу від’ємний. При цьому, найбільше органічних добрив під посіви сільськогосподарських культур з розрахунку на 1 га вноситься у Івано-Франківській, Волинській, Київській та Черкаській областях.

Ключовим показником для аграріїв залишається ціна на добрива. І, зважаючи на окреслений стан внесення мінеральних добрив, що характеризується зменшенням вмісту основних елементів живлення сільськогосподарських культур, ціни на мінеральні добрива зростають.

«Окрім цього, внутрішні ціни на мінеральні добрива значно перевищують ціни FOB Чорне море. Наприклад, така різниця у ціні 1 тони аміачної селітри на кінець червня 2018 року становила близько 25%. КАС – близько 30%, карбаміду — 18%. Таким чином, український аграрій в останні роки сплачує «премію» виробникам мінеральних добрив в обсязі близько 30%, порівняно із світовими цінами», — додають в УАК.