7 липня 2018, 12:00, Урожай

Агроном розповів чому не варто нехтувати сівозміною

Вчений Геван Бенке з Університету Іллінойсу (США) знайшов додаткові докази того, що сівозміна знижує викиди парникових газів в порівнянні з вирощуванням монокультур, пише agriculture.com.

«Сьогодні аграрії повинні робити вибір в сторону ротації культур, частково, через турботу про навколишнє середовище, і також через потенціал до істотного збільшення врожайності інакших культур», — зазначає вчений.

Протягом 20 років Бенке вивчав і порівнював показники викидів парникових газів на полях, де безперервно вирощувалася кукурудза або соя та полях де різні культури чергувались між собою (кукурудза-соя або пшениць-кукурудза-соя).

Порівняння сівозміни кукурудза-соя та вирощування суто кукурудзи показало надбавку врожаю на 20% і зменшення викидів парникових газів приблизно на 35%.

Зазначається, що парникові гази утворювались в процесі денітрифікації, коли бактерії в ґрунтовому шарі трансформували нітрити в інертний газоподібний азот.

«Оскільки фермери вносять добрива навесні, рівні викиду азоту у випадку з кукурудзою були вищими на початку сезону і нижче в кінці. У випадку з соєю цього не спостерігалось, однак сівозміна посприяла збільшенню врожайності культури приблизно на 7%», — зазначає вчений.

За словами Бенке, спосіб обробітку на викиди парникових газів ніяк не вплинув, проте практика nо-till дозволила отримати надбавку врожаю по кукурудзі у розмірі  15 бушелів на акр.

Додавання пшениці до ротації кукурудзи і сої збільшило врожайність кукурудзи приблизно на 10 бушелів на акр, при цьому врожай сої зріс на 3-5 бушелів на акр.

«І хоча вирощування ярої пшениці не так вигідно, як кукурудзи або сої, сівозміни порушують цикл бур'янів, що особливо важливо при появі бур'янів, стійких до гербіцидів», — наголошує Геван Бенке.