8 липня 2018, 12:00, Україна

В Україні взялись вирощувати один з найгостріших в світі перців

Насіннєвий матеріал садівник-ентузіаст придбав за кордоном, адже в Україні його дуже мало, тим більше якісного, повідомляє agroday.com.ua.

«Якщо в американського насіння схожість становить 100%, то у нашого — від 0 до 50-60%, не більше», — розповідає Олег Баженов.

За його словами, наразі в Україні не розвинений не лише насіннєвий ринок гострого перцю, але й культура споживання таких продуктів.

«Ринок не привчений до гострого. Найгостріше у нас — часник, чорний перець, чилі з гостротою від 500 до 1000 одиниць. Навіть халапеньо, який я вирощую, має гостроту в 5000 одиниць. Але в основному я вирощую перець від 400 тис. до 2 млн — як то кароліна ріпер. Тобто в 2 тисячі разів гостріший, ніж чилі», — ділиться садівник-експериментатор.

Однак багато українців окрім чилі про інший гострий перець не чули, що значно ускладнює збут. Тому Баженов бачить розвиток свого бізнесу не тільки у відпрацюванні та продажу технологій, але і в переробленій продукції — соусах, сумішах різних видів перців.

За його словами, продавати свіжий перець недоцільно через високу собівартість. Тільки враховуючи поточні витрати (освітлення, удобрення, кондиціонування, зволоження повітря у приміщенні), 1 овоч часом обходиться в 1 долар. І це залишивши без уваги капітальні витрати.

Повідомляється, що країни гуру в сегменті перців — це Фінляндія і Англія. Незважаючи на те, що у них мало сонячних днів, тут вирощують перець в теплицях. Часто ці теплиці повністю працюють на відновлюваній енергії.