6 липня 2018, 17:35, ЗЗР

Зі зміною погоди на полях спостерігається розвиток та поширення численних хвороб

Результати фітосанітраного моніторингу свідчать, що у посівах озимих і ярих зернових культур на незібраних площах інтенсивного розвитку набули хвороби колоса, передає Держпродпоживслужба.

Фузаріоз колоса виявлено на 0,5-3% колосків у Хмельницькій області. Повсюди поширений септоріоз, яким уражено 7-25% площ та 1-8% колосків. Оливковою плісенню скрізь уражено 2-8% колосків пшениці, на 3% площ Тернопільській на 1% колосків виявлено бактеріоз.

«Летучу сажку виявлено від поодиноких рослин до 1% колосків ячменю у господарствах Житомирської, Дніпропетровської, Хмельницької та Одеської областей. В західних і північних областях на 2-5% рослин має місце білоколосість», — інформують у Держпродспоживслужбі.

Вони не пропускають жодного року: хвороби пшениці та методи боротьби з ними
Читати по темі

Окрім цього, на ячмені розвиваються гельмінтоспоріоз (15-35, макс. 80% ), бура, сітчаста, інші плямистості, бура листкова іржа. В Закарпатській, Львівській, Чернігівській областях на 5-23% рослин вівса виявлено червоно-буру плямистість.

Ураженість хворобами зменшують збиранням у стислі строки прямим комбайнуванням та доведенням зерна до відповідних кондицій.