6 липня 2018, 14:26, Світ

Через посуху в Іраку заборонили вирощувати рис та кукурудзу

Шокуючий указ про заборону вирощування основних сільськогосподарських культур уряд Іраку видав з урахуванням нестачі опадів та зростанням рівня посухи. На такі дії місце аграрії відреагували вкрай негативно, адже у сільськогосподарській галузі задіяний кожен п’ятий житель країни, передає washingtonpost.com.

У відповідь на заборону вирощування культур фермери звинувачують владу в тому, що вона не в змозі модернізувати існуючі зрошувальні системи та налагодити нормальне водопостачання. Окрім цього сільгоспвиробники вважають, що частково в бідах з водопостачанням винна сусідня Туреччина, яка спорудила греблі на річках Тигр та Євфрат.

Зазначається, що близько 70% поставок води в Ірак надходить з країн, розташованих вище за течією. При цьому більшу частину води з Тигру і Євфрату відкачує Туреччина.

Згідно зі звітом Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН за 2012 рік, рівні води в цих двох життєво важливих річках, за останні два десятиліття знизились більше ніж на 60%.

Попередній мораторій на вирощування рису через посуху в Іраку вводився ще в 2009 році, але тоді, аби зберегти свій бізнес фермерам було дозволено вирощувати інакші культури.

Масові невдоволення сільгоспвиробників, врешті-решт, змусили уряд скасувати попереднє рішення, але під вирощування культури фермерам зможуть виділити лише 1,24 тис. акрів (500 га) зрошуваних земель, що становить менше 3% від минулорічних площ, зайнятих рисом.

Фермери продовжують вимагати від влади вирішити проблему з водопостачанням і в цілому переглянути свій підхід до сільського господарства, в тому числі, сприяти встановленню на полях систем крапельного зрошення.