27 січня 2017, 08:54, Посівна

Буковинські аграрії задоволені перебігом зимівлі озимих

Про це повідомляє департамент АПР Чернівецької ОДА.

Загалом зернові культури займають близько 40% посівних площ, з них озимі зернові культури — майже 14%. Посіви озимого ріпаку охоплюють до 4% усіх посівних площ Буковини.

В абсолютних величинах площа під озимими культурами складає 53,2 тис. га. З них озимі зернові посіяно на 42,8 тис. га та озимий ріпак на 10,4 тис. га.

Аграріям вдалось провести посів озимих зернових в оптимальні строки кондиційним насінням високих репродукцій. В осінній період під посіви нового врожаю внесли більше 3 тис. т мінеральних добрив, проводиться захист від мишовидних шкідників.

Сходи озимих зернових отримано на площі 42,3 тис. га (98,8% до посіяного) сходи озимого ріпаку — на всій посівній площі. Слабкі та зріджені посіви займають менше 5% від усіх сходів.

Наразі озимі знаходяться у стані зимового спокою. Сніговий покрив у січні сягав товщини 10 см, ґрунт промерз на 23-29 см. Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння у найхолодніші ночі знижувалася до 3-5º нижче нуля, що було вище за критичні температури вимерзання.