5 липня 2018, 08:35, Урожай

Україна має всі шанси зібрати рекордний урожай ягід — прогноз

Про це повідомляють аналітики Асоціації «Укрсадпром», передає AgroPolit.com.

Повідомляється, що сезон розпочався на кілька тижнів раніше, ніж торік, і у період цвітіння особливих проблем із погодою не було. Загрозу становлять можливі гради та спека.

На думку аналітиків, якщо виключити погодні сюрпризи до кінця літа, то можна сміливо прогнозувати один із найкращих урожаїв ягід у країні, можливий навіть рекорд. Крім того, площі майже під усіма ягодами щорічно розширюються, а раніше закладені плантації вступають у період повноцінного плодоносіння.

«У країні бували випадки, коли град вибивав значну частину врожаю в цілому регіоні, або коли фермери втрачали багато ягід через масове осипання в умовах дуже високих температур», — зазначила Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи.

За даними аналітиків Асоціації, споживання ягід в Україні оцінюється на рівні 3,2-3,7 кг на людину на рік, що вчетверо нижче, ніж, наприклад, у країнах Європейського Союзу. Хоча за обсягами та асортиментом продукції ненасичені і вітчизняний ягідний ринок, і світовий.

При цьому загальне виробництво ягідних культур в Україні останні п’ять років суттєво не змінюється і тримається на рівні близько 130 000 т.

За даними Асоціації «Укрсадпром», у 2017 році в країні зібрали 120 тис. тонн ягід, при цьому у грошовому виразі ринок ягід перевищив 4 млрд грн. За оцінками Асоціації, виробництво скоротилося на 13-15% відносно врожаю 2016 року через несприятливі погодні умови навесні.