4 липня 2018, 18:35, Урожай

Україна вирощує половину всієї органічної гречки світу

Про це повідомила Ольга Ходаківська, фахівець Інституту аграрної економіки, передає agroday.com.ua.

За її словами, за площею органічної гречки Україна є не те що лідером Європи, а лідером світу — з часткою 49%, як і за соняшником (26%).

Арніка очолила рейтинг органічних агрокомпаній України
Читати по темі

Окрім вказаних традиційних культур, фермери вирощують органічну спельту, бузину, чорницю, обліпиху, шипшину, ромашку. Більшість органічних господарств розташовано в Київській (58%), Одеській (38%), Херсонській (38%), та Харківській (29%) областях. Загалом їх нараховується 426.

Залежно від регіону продукція вирощування відрізняється.

«Традиційно на Півдні вирощують органічні зернові, зернобобові та олійні. Через порти ця продукція експортується до різних країн, в тому числі, ЄС. У Західній і Північній Україні найчастіше вирощують органічні гриби, ягоди, плоди, горіхи — переважно для внутрішнього споживання», — розповідає Євген Милованов, голова правління Федерації органічного руху .

За останні 5 років виробництво органічної продукції в Україні подвоїлось. У грошовому вираженні за минулий рік воно склало майже 30 млн. євро. Дещо стримує виробництво органічної продукції дороговизна — українці не завжди готові переплачувати в 1,5-3 рази, аби купити «органік».