4 липня 2018, 12:36, Україна

На Миколаївщині планують реалізувати масштабну програму реконструкції зрошувальних систем

Програма розвитку зрошуваного землеробства області була розроблена Південно-бузьким басейновим управлінням водних ресурсів, повідомляє agro-yug.com.ua.

Юрій Кормишкін, голова аграрної комісії зазначив, що в державному бюджеті є гроші на зрошення, але минулоріч у Миколаївській області не встигли підготувати відповідну програму, щоб вже зараз втілювати її в життя.

«Херсонська область дану програму прийняла в минулому році, і в цьому році вже з державного бюджету отримала 80 млн грн на зрошення. В нашій області цього не було. За нашими рекомендаціями було направлено звернення в управління водних ресурсів і вони розробили програму, яка вже є в Херсонській області. Зрозуміло що сьогодні в Миколаївській області поки що коштів не має. Але давайте приймемо цю програму і як тільки буде можливість з державного бюджету отримати гроші, потім виділимо і з обласного бюджету», — зазначив Юрій Кормишкін.

Варто зазначити, що представлена програма є комплексною, куди входять і захист від підтоплення сільських поселень, розвиток сільського водопостачання населених пунктів, експлуатація меліоративних систем, розчищення річок, тощо.

За інформацією, яку надав Сергій Письменний, начальник управління, впровадження програми потребує залучення понад 340 млн грн. Кошти надходитимуть з державного та місцевого бюджетів, а також за рахунок фінансування інвесторів.

Програмою також передбачається впровадження новітніх технологій краплинного зрошення на площі 2,5 тис. га додатково за рахунок коштів сільгосптоваровиробників на суму приблизно 65 млн гривень, при тому, що наразі площі з крапельним зрошення в області складають 8,5 тис. га.