2 липня 2018, 15:35, Україна

Після анексії Криму на Херсонщині активно почали вирощувати рис

Після втрати Криму поля у Херсонській області стали ледь не єдиними в Україні, де вирощується рис. Води вони споживають на рік, як цілий київський мікрорайон, а тому наявність постійно функціонуючого каналу для них є надзвичайно важливим, пише zik.ua.

Андрій Мочалін, гідротехнік одного з рисових господарств каже, враховуючи врожайність у 8,5т/га, аби виростити один кілограм популярної крупи треба 4 тони води. Ніякі труби і артезіанські свердловини не допоможуть.

За словами Андрія Неделька, заступника директора Департаменту АПР Херсонської ОДА, тепер на Херсонщині поливається рекордна кількість земель 310 тис. га.

«У 2000 році у нас було 200 тис. га родючих земель із 426 тис. Тепер є 310 тис. га і ми щороку, фактично, повертаємо по 10 тис. га площ», — прокоментував посадовець.

За його словами, води використовується все більше і канал із цим впорається, адже розрахований був на значно більші об’єми поставок. До того ж із урахуванням Криму. Щоправда, це не означає, що полив для звичайних селян на Херсонщині стає більш доступним. Адже перекачування води доволі дороге задоволення і його можуть собі дозволити ті, хто вирощує продукцію на продаж у великих об’ємах.

«Півтори тисячі доларів коштує один гектар. Тобто треба щонайменше 70 га, щоб воно зрошувалось і перемножити це все на 1,5 тис. доларів», — додав Андрій Неделько.

Крім того, багато господарств середніх і великих фермерів могли би розвиватися краще і демонструвати більшу врожайність, але власних зрошувальних систем не будують, бо бояться, адже земля орендована.

А поки в Херсонській області думають, як збільшити зрошувальні площі та вирішити питання «зайвої» води. У Меджлісі кажуть, що жителі Криму готові терпіти незручності і відновлять свої господарства, щойно вода знову зайде на півострів після його деокупації.