2 липня 2018, 13:35, Технології

Гени сорго хочуть використати для покращення посухостійкості зернових

Джефф Далберг, керівник проекту, директор дослідницького центру по селекції рослин з Каліфорнійського університету займається селекцією сорго уже близько 40 років. Його інтерес до культури виник коли він працював в якості добровольця Корпусу миру в Західній Африці. У Нігері він побачив урожай сорго, який отримували буквально в екстремальних умовах. Це і надихнуло науковці почати пошуки гену, який дозволяє культурі витримувати високі температури та брак вологи, пише news.agropages.com.

«У майбутньому нам знадобляться культури, які будуть володіти більш високим рівнем посухостійкості. Я припускаю, що використання сорго в якості моделі для виявлення посухостійких генів допоможе покращити характеристики інакших зернових культур», — зазначає науковець.

Міскантус, буряк та сорго як біоенергетичні культури
Читати по темі

В даний час вчений проводить випробування сорго у відкритому ґрунті, аби отримати дані для зіставлення різновидів культури. Порівняти як вони себе поводять під час посухи і що відбувається в мікробіомі ґрунту. Дослідження є частиною п'ятирічного проекту, що фінансується Міністерством енергетики США.

«У ході досліджень ми змогли побачити, як мікробіоми реагують на нестачу вологи. Ми вважаємо, що вони не тільки реагують на те, що відбувається в ґрунті, а й у певному сенсі взаємодіють з сорго, допомагаючи рослинам долати періоди посухи за допомогою різних механізмів, які ми поки що не розуміємо», — зазначив науковець.

За словами Далберга, раніше ніхто не проводив подібних досліджень в настільки великому масштабі.

«Каліфорнія — ідеальне місце для вивчення посухостійкості сорго, оскільки більшість наших культур потребують штучного зрошення. Я можу моментально створити необхідний мені ефект посухи припинивши подачу води», — зазначає науковець.

У ході досліджень Далберг тісно співпрацює з іншим експертом в галузі вивчення генів рослин — Девіном Коулманом-Деррі.

«У порівнянні з близькими родичами, сорго потребує набагато менше води. Нам поки не до кінця зрозуміло, що відбувається на молекулярному та генетичному рівнях, проте дослідивши ці переваги сорго, ми могли б використати їх на інакших важливих культурах», — додає Коулман-Деррі.

Якщо дослідники ідентифікують конкретні мікроби, які приносять користь сорго в умовах посухи, вони зможуть культивувати їх, і це потенційно може бути товарним продуктом для аграріїв, які ведуть сільгоспвиробництво в умовах посухи.

Поки вчені не виділили специфічний посухостійкий ген, вони хочуть спробувати розсекретити мікробіом сорго в найближчій перспективі, цим самим знайшовши шлях до захисту продовольчих культур від посухи.