29 червня 2018, 11:40, Урожай

На Запоріжжі сформувались критичні умови для росту та розвитку ранніх та пізніх культур

Про нинішній стан посівів у області повідомляють в Запорізькій ОДА.

«Упродовж другої декади червня на території області внаслідок впливу Азорського антициклону спостерігалась спекотна суха погода. При максимальній температурі повітря по всій території 30-36ºС поверхня ґрунту нагрівалась до 61-67ºС, а на глибині 10 см підвищувалась до критичних для рослинності меж — 25ºС і вище. Кількість опадів за декаду не перевищувала 0.1-3мм, що відповідає 13% від декадної норми», — звітують фахівці Департаменті АПР.

Так, ґрунтова засуха негативно вплинула на розвиток та урожайність ярого ячменю. Внаслідок спекотної погоди та дефіциту корисної вологи у ґрунті на посівах ярого ячменю відбувалось поширення площ з передчасним пожовтінням листків нижнього ярусу у рослин. Стан цих посівів незадовільний.

За тих же умов, дозрівання зерна озимої пшениці спостерігалось на 1.5-3 тижні раніше звичайних строків.

За повідомленням Департаменту АПР Запорізької ОДА, на посівах ярого ячменя спостерігалась молочна та повна стиглість зерна. Середня висота рослин на кінець декади становила 45-59см. На посівах кукурудзи тривало листоутворення. На кінець декади спостерігалась поява 13-15 листків. Середня висота рослин становила 68-90 см.

«На посівах соняшника тривала поява суцвіть, а на окремих ділянках майже на місяць раніше звичайних строків, почалося цвітіння. Через засуху на окремих ділянках посіви сформувались низькорослі — лише 48-49см, на кращих посівах — 86-102 см», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, наразі в області повним ходом триває збиральна компанія ранніх зернових, зернобобових та технічних культур. Станом на 27 червня скошено та обмолочено 86,1 тис. га (8% від запланованого) ранніх зернових та зернобобових культур, валовий збір склав 159,8 тис. тонн при урожайності 2,42 т/га.